Om

Redningshunden-Danmark


Redningshunden - Danmarks historie


 


Uddannelsen af redningshunde i Danmark startede i 1960'erne, hvor nogle civile hundeførere fra Århus i kommunalt regi begyndte at træne deres hunde til at finde forsvundne personer i katastrofelignende situationer.


Senere fulgte flere andre byer med i uddannelsen af redningshunde; men der skulle gå over 30 år, før der kom et fælles samlingspunkt for de danske redningshundeførere. Dette skete ved stiftelsen af "Redningshunden-Danmark" (RDA) i 1988. Hermed fik instruktører og hundeførere et sted at udveksle ideer og erfaringer - i starten primært i bladet "Redningshunden", og nu også via også hjemmesiden.


I begyndelsen af 1999 blev RDA medlem af den Internationale Redningshunde Organisation (IRO), der er en paraplyorganisation for alle verdens redningshundeorganisation. IRO er desuden med til at udfærdige de internationale guidelines (INSARAG) i forhold til brug af redningshunde på internationalt niveau efter f.eks. jordskælv. Som medlemsorganisation har RDAs medlemmer adgang til at deltage i møder og arrangementer angående krav til redningshunde, instruktøruddannelse, indsatstests samt prøver rundt omkring i verden. IRO afholder desuden hvert år et verdensmesterskab for redningshunde, hvor RDA med undtagelse af år 2009 har haft deltagere med. RDAs medlemmer har ved disse prøver vist at de bedste danske redningshunde er blandt verdens bedste. Således har Kirsten Savnik med sin labrador retriever Kelloggs bestået IROs mission readiness test i ruinsøg - en prøve kun 54 hunde på verdensplan har klaret. Derudover er der hentet 2 individuelle tredjepladser hjem ved VM for redningshunde, ligesom RDA i 2003 blev nr. 2 i nationskonkurrencen.


RDA står nu også for koordineringen af det årlige danmarksmesterskab for redningshunde, der for mange redningshundeførere er et af årets højdepunkter. Her mødes alle landets hundeførere til en hyggelig weekend, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og kåre "årets redningshund".


RDA har ligeledes indgået samarbejde med Dansk Kennel Klub (DKK), hvilket betyder at foreningens medlemmer har adgang til deltagelse i andre specialklubbers prøver og kurser. Her kan f.eks. nævnes at RDAs medlemmer har mulighed for at deltage i DKKs SPH DM, DKKs IPO DM samt mange af schæferhundeklubbens kurser og prøver. Herudover kan foreningens medlemmer med DKK-stambogsførte hunde fra 1. januar 2010 få indført titler fra bestået redningshundeprøve og IRO-prøver i hundens stamtavle.